dilluns, 26 de desembre del 2011

Que t'ha paregut...MORRUT!

Ja feia uns dies que no tenies bona cara. De fet ens cridava l’atenció la teua caiguda de cabells. Estaves maleta com altres amigues teues de la zona. El senyor morrut roig t’havia anat a visitar feia un temps.

Pareix ser que no el donava bona noticia: el necessitava per a viure ell i els seus. No podies dir-li que no. Tu sempre has acollit a tots i totes els - les que per allí hem passat. Per qualsevol lloc on accedim a escola de seguida vos veiem. Quan la nostra escola ha d’aparèixer, posàvem la foto de l’entrada per a que tu i la teua companya apareguéreu. Éreu el símbol de l'escola!

El cor el tenies malaltet. Els amics de vegades ens disgusten. Ja no podies més! Com allí ja no podien estar, el senyor morrut i la seua família que tots tenen molt de morro han anat a viure a casa la teua amiga. Ella comença a estar maleta també.
Aquest matí han vingut els senyors de l’ajuntament i has volgut pujar. T’han dit que al cel de les palmeres estaràs més tranquil·la.
Ja no estàs. Fas molt de buit. Has de saber que durant molt de temps moltes generacions continuarem girant el cantó i seguirem vegen-te. Un bes.

Marian Llàcer i Pla

5 comentaris:

  1. Molt bo, amb molt de sentiment, si senyor. Enhorabona.

    ResponElimina
  2. Sí, molt ben explicat. Una llàstima... Un arbre tant noble i tant poderòs, reduït al no-res per un insignificant insecte... Curiosa jugada del destí!

    Fa cosa veure l'última fotografia. És com si fora una altra escola... Però, com a mínim, els xiquets d'Infantil tindran una tauleta al pati! Servirà per recordar-la!

    Didac

    ResponElimina
  3. Uffff, és fatal veure aquesta fotografia,jo com que estava informada de la tala de la palmera aquest matí he anat a a veure com havia quedat i la veritat............fa ganes de plorar,l'escola pareix un altra.
    Maleït bitxet,jo estic un poc quimerosa,escodrinyant sobre aquest escarabat he trobat una dada molt curiosa,vaig a tallar i pegar:

    El morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) va ser detectat fa 25 anys al Nord d'Àfrica (a través d'Egipte), la seva expansió per l'àrea mediterrània ha estat progressiva, arribat a afectar actualment a països com Itàlia (2004), Grècia (2005), Xipre i França (2006), Malta i Portugal (2007), Eslovènia (2009) així com a Turquia, Marroc ... i, sobretot, Espanya el 1995.

    Com a dada a tenir en compte de la seva extremada perillositat, a la regió de Hofuf a l'Aràbia Saudita, el morrut ha matat més de 300.000 de palmeres en quinze anys, i segueix infestant amb més força noves palmeres.

    Com a conseqüència d'això, el MARM va promulgar el 1996 una ordre que prohibia les importacions a Espanya de palmeres provenint d'Egipte. Desafortunadament, l'any 2000(BOMBOLLA INMOBILIARIA), el MARM(ministeri d'agricultura,alimentació i medi ambient) va modificar l'ordre de 1996 i va tornar a autoritzar la importació de palmeres d'Egipte, sense que el greu problema s'hagués solucionat en el nostre país

    ResponElimina
  4. La veritat és que dona pena veure el buit, les palmeres i l'escola han estat juntes de sempre. Ara mire la foto i no m'atrevisc a pujar i veure el buit personalment. Però el dia 9 l'hauré de veure.

    ResponElimina
  5. Que pena d'arbre com moltes de les palmeres d'Albaida. Mol xules les fotos. Segur que el tirem de menos.
    Carmen

    ResponElimina